Lördag 30/10 Grått

törnskata

Natten gav inga ugglor men gryningen andades hopp – svag-måttlig sydostlig vind och halvklart, +10 grader. Men det mulnade på snabbt och halv nio kom regnet. Det småregnade i en timme och sen var alla fåglar som bortblåsta. Det var helgrått och mulet ända fram till kl. 14.30 då solen bröt igenom för en stund. Sen blev det grått igen… surt sa räven.

Nåja, Anders T och jag skramlade ihop 85 märkta fåglar av 11 (10) arter med brunsiska i topp igen (62). Mest bitsk var en varfågel (i brist på isabellatörnskata) och sötast var en stjärtlös svartmes.

I fält visade det sig att tallbitsinvasionen nått Hammarö. Jag såg minst 49 st (7 + 10 + 1 + 16 + 7 + 8) som flög förbi. Säkert många fler om nån hade skådat i tornet (de två som fanns där på morgonen försvann illa kvickt när larmet kom från nordvärmland om en isabellatörnskata). Tyvärr ville ingen ha nån ring. Två havsörnar var de enda rovfåglarna vi såg.

törnskata

Två havsörnar visade upp sig fint, annars var det rätt fågelfattigt. Märkningen då? Anders T o jag jobbade på (Sven har permission till tisdag) och fick tillslut ihop 85 märkta fåglar:

Nya tag imorgon! Totalt har 8216 fåglar märkts i år, en ganska normal summa.

Bimbi