9/8 Lövsångaren chanslös!

En dag utan vind (i stort sett) och med massor av sol innebar lite mer fågel i näten. Den tidiga morgonen var lugn, men mellan kl. 7-8 hände det grejer. 93 fåglar försågs med en ring. Gårdagens jämna tävling om förstaplatsen förlorade lövsångaren med 16-38 mot trädpiplärkan. Kampen om bronset var mer jämn, men ärtsångaren gick segrande med 6 st. Tre nya törnsångare och fyra svartvita flugsnappare kändes kul. Mesarna lyste faktiskt med sin frånvaro, bara 2 blåmes och lika många talgoxar fångades.

En ung sparvhökshona försågs med ring medan två andra bara använde näten som studsmatta. Höstens första sävsparv välkomnades varmt. Ovanligt många gamla ruggande fåglar idag, riktigt intressant att jämföra ruggningsmönster på olika arter. Det saknades fjädrar eller fanns små utväxande stumpar lite här o var. Udda att vi bara fick tre kontroller av tidigare märkta fåglar (lördag-måndag) – vart tar dom vägen?

I fält var det relativt magert, en fiskgjuse flög förbi konstant tiggande, en handfull sparvhökar snurrade i området och där var väl det mest noterbara.

På besöksfronten var det egentligen bara Anders T som dök upp. Han fick klämma ett antal ringar för att få vana och snabbhet. När det var för mycket fågel fick vi byta roller. Enda besökaren som hittade in till oss var en kines som vandrat vilse:-), annars var det färre ”turister” än vanligt, men en del hann vi prata med och berätta om verksamheten.

Imorgon skall vassnätet sättas upp. Både Roger J och Lars-Erik dyker upp, så det kommer att gå snabbt och effektivt. Kul, eftersom det har varit lite retsamt att det suttit rörsångare och småsjungit i vassen flera dagar nu. Men imorgon ska dom ringas!

Ny rapport imorgon… om hur det gick med vassnät och ringar.

Bimbi

Sparvhök 1
Blåmes 2
Talgoxe 2
Lövsångare 16
Gransångare 1
Trädgårdssångare 1
Ärtsångare 6
Törnsångare 3
Kungsfågel 1
Nötväcka 1
Trädkrypare 2
Taltrast 2
Grå flugsnappare 1
Rödhake 4
Törnsångare 3
Kungsfågel 1
Nötväcka 1
Trädkrypare 2
Taltrast 2
Grå flugsnappare 1
Rödhake 4